Pages Menu
Categories Menu

Posted in Dania główne, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Bigos

Bigos

Święta tuż tuż, a my powoli zaprawiamy się do potraw świątecznych. Maraton zaczynamy od najbardziej popularnej potrawy polskiej, czyli bigosu. Nie będzie to jednak tradycyjny staropolski bigos, ponieważ wkładkę mięsną zastąpiliśmy podsmażanym wędzonym tofu, jednak uwierzcie, smakuje wybornie. 🙂 Bigos nie jest najszybszą potrawą do przygotowania, wymaga sporo naszej uwagi. Im dłużej będzie się gotował, tym będzie smaczniejszy. Tak przygotowany bezmięsny bigos można postawić na wigilijnym stole.

Składniki na bigos:

  • cebula – 2 sztuki średniej wielkości
  • kapusta kiszona – 1,5-2 kg (im kwaśniejsza tym lepsza)
  • tofu wędzone
  • koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżeczek)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • suszone grzyby
  • sól, pieprz
  • wegeta
  • olej, woda

Bigos – sposób przygotowania:

1. Kiszoną kapustę układamy na desce do krojenia i siekamy ją na drobniejsze części. Posiekaną kapustę wkładamy do dużego garnka. Wlewamy do niego ok. 2 szklanek przegotowanej wody, 2 liście laurowe, 3 suszone grzyby, kilka kulek ziela angielskiego i całość gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

2. Kiedy kapusta na bigos się będzie gotowała, możemy zająć się pozostałymi składnikami. Tofu wędzone kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie już zarumienione, wrzucamy je do gotującej się kapusty i mieszamy.

3. Podobnie postępujemy z cebulą. Najpierw ją obieramy, a następnie siekamy w kosteczkę, smażymy na złoto i wrzucamy do bigosu. Całość mieszamy.

4. Kiedy kapusta będzie już miękka, do bigosu wrzucamy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, który nada naszemu bigosowi pomarańczowy kolor. Doprawiamy solą, pieprzem i wegetą, mieszamy i gotujemy, aż składniki się ze sobą połączą.

5. Po tych wszystkich etapach nasz bigos najlepiej odstawić na noc, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a następnie pogotować go jeszcze następnego dnia. Będzie pyszny 🙂

Przepis na:
Nazwa potrawy
Bigos
Opublikowano
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.