Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Ciasta | brak komentarzy

Tort kajmakowy (bezglutenowy)

Tort kajmakowy (bezglutenowy)

Urodziny, imieniny, a może zwyczajne spotkanie towarzyskie czy rodzinne – każda okazja jest dobra, żeby przyrządzić ten wspaniały tort kajmakowy z orzechowym spodem. Tort jest absolutnie idealny i zachwyci wszystkich gości, nawet tych na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera tradycyjnej mąki z glutenem.

Składniki na biszkopt:

  • orzechy włoskie (250 g)
  • cukier puder (400 g)
  • jajka (8 szt.)
  • bułka tarta bezglutenowa (1 łyżka)
  • sok z cytryny (wyciśnięty z całej cytryny)
  • mąka kukurydziana (1 łyżka)

Składniki na krem:

  • serek mascarpone (250 g)
  • śmietanka kremówka (100 ml)
  • masa kajmakowa (200 g – ok. połowa puszki)
  • 1 nakrętka wódki

Składniki na poncz:

  • 2/3 szklanki wody
  • wódka (1 kieliszek)
  • rum (1 kieliszek)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • cukier (do smaku)

Tort kajmakowy – przygotowanie biszkoptu:

Orzechy zmielić, np. maszynką do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z 200 g cukru gładką masę. Dodać sok z cytryny, bułkę tartą, mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Całość przekładamy do tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem, a na spód układamy papier do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka.  Tort kajmakowy - biszkopt

Tort kajmakowy - biszkopt Tort kajmakowy biszkopt orzechowy

Tort kajmakowy – przygotowanie kremu:

Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową (najlepiej na bieżąco próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne) oraz wódką. Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy kremówkę do masy serowo-kajmakowej, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Tort kajmakowy – przygotowanie ponczu:

Wszystkie składniki na poncz mieszamy w miseczce. Doprawiamy do smaku cukrem, jeśli jest taka konieczność.

Dekoracja tortu kajmakowego

  • kajmak (reszta z kremu)
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • płatki migdałowe, uprażone na patelni
  • starta czekolada

Gdy już nasz tort jest przełożony kremem, wówczas w garnku podgrzewamy kajmak z kremówką i mieszamy. Zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie tortu kajmakowego

Biszkopt kroimy na dwie części. Pierwszą część nasączamy ok. 1/2 ponczu. Nakładamy krem (ok. 1/2) i przykrywamy drugim blatem, którego także nasączamy ponczem. Jeśli został nam krem to smarujemy boki i wierzch tortu.
Pozostaje już tylko dekoracja naszego tortu. W tym celu wylewamy na tort lekko wystudzoną masę kajmakową, boki można obłożyć uprażonymi płatkami migdałowymi.  Górę tortu posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).  Tort kajmakowy z biszkoptem orzechowym Bezglutenowy tort kajmakowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.