Pages Menu
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane są jednym z popularniejszych dań na polskich stołach. Smakują wyśmienicie zarówno bez żadnych dodatków jak i w połączeniu z różnymi sosami. Dziś przedstawiamy nasz sposób na placki podawane z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 1 mała
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • olej
  • śmietana 12%
  • koperek świeży
  • sól, pieprz

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

placki ziemniaczane z sosem koperkowo-śmietanowym

2. Pieczarki należy umyć i odkroić trzonki i pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i całość wrzucić na patelnię. Dusić ok. 15-20 minut.

Placki ziemniaczane - pieczarki

3. Następnie dolewamy szklankę wody z wymieszaną łyżką mąki ziemniaczanej.

4. Na końcu do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany, posiekany koperek, sól i pieprz.

5. Do startych i odsączonych z wody i skrobi ziemniaków, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka, sól, pieprz i mieszamy.

6. Placki formujemy na rozgrzanym oleju i smażymy na złocisty kolor.

7. Placki podajemy z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.