Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami wpisały się już na stałe na listę potraw wigilijnych. Najczęściej towarzyszą barszczowi czerwonemu i stanowią smaczną, tradycyjną przekąskę na wigilijnym stole. Przygotowanie wigilijnych pasztecików nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia im trochę czasu.

Składniki na ciasto na paszteciki:

  • mąka – 3 szklanki
  • margaryna – 125 g
  • jajka – 1 sztuka
  • drożdże – 25 g
  • śmietana 18% – 0,5 szklanki
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz do pasztecików:

  • kapusta kiszona – 50 dag
  • prawdziwki (mogą być także pieczarki) – 50 dag
  • cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 1 jajko do wysmarowania pasztecików w celu ich zarumienienia
  • łyżka mleka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania:

  1. Kapustę odsączyć z soku, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować od czasu do czasu mieszając przez ok. 50 minut. Garnka z kapustą nie przykrywamy, aby kapusta nie zgorzkniała.
  2. Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni z masłem. Dodajemy do niej grzyby i dusimy.
  4. Kiedy kapusta będzie już ugotowana, należy odlać z niej wodę dodać do niej usmażone grzyby z cebulą, przyprawić do smaku i wymieszać.
  5. Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy drożdże ze śmietaną i odstawiamy na bok na ok. 10 minut.
  6. Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę w mniejsze kostki oraz sól i pieprz.
  7. Dodajemy jajko, drożdże wymieszane ze śmietaną i mieszamy, a następnie zabieramy się za ugniatanie rękoma.
  8. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy na prostokąty, na środku których układamy farsz. Zawijamy i kroimy nożem na małe kawałki. Paszteciki z kapustą i grzybami
  9. Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, a następnie smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Paszteciki z kapustą i grzybami
  10. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 30-40 minut do złotego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.