Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Ciasta, Desery | brak komentarzy

Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym

Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym

Przed  nami Tłusty Czwartek, a więc święto pączków, faworków i chruścików. Może tym razem zaszalejecie i zrobicie coś zupełnie innego? Wypróbujcie naszą propozycję na przepyszne bezglutenowe eklerki z kremem kawowym oblane mleczną czekoladą. Jeżeli nie potrzebujecie wersji bezglutenowej, zmieńcie mąkę na pszenną i dajcie o 1 jajko mniej.

Do eklerków podobnie jak do ptysiów czy karpatki potrzebne jest przygotowanie ciasta parzonego. Nie bójcie się, jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu.

Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym – składniki (10-12 eklerków)

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 1 szklanka mąki (użyłam bezglutenowej uniwersalnej mieszanki Schar)
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1/3 łyżeczki soli

Krem kawowy:

  • 1,5 opakowania mascarpone (375 g)
  • 1,5 łyżeczki kawy mielonej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Wierzch eklerków:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady roztopionej w misce nad gotującym się garnkiem (tzw. kąpiel wodna)
  • drobno posiekane orzechy laskowe

Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym – sposób przygotowania

  1. Na początku przygotowujemy ciasto parzone. W tym celu do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z solą i masłem. Gdy woda zacznie już wrzeć, wsypujemy do niej mąkę i dynamicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto parzone jest dobre, gdy odchodzi od ścianek garnka, wówczas ściągamy garnek z palnika i studzimy.

    Ciasto parzone na eklerki bezglutenowe

    Ciasto parzone na eklerki bezglutenowe

  2. Gdy już ciasto ostygnie, miksujemy je z jajkami, wbijając po jednym jajku i ucierając aż do połączenia i powstania jednolitej masy.
  3. Ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem wyciskamy nasze eklerki. Ja użyłam szprycy i nie był to dobry pomysł, rękaw nada się do tego lepiej 🙂 Pomiędzy eklerkami musi być trochę wolnej przestrzeni, gdyż eklerki urosną.

    Wyciskanie eklerków szprycą

    Wyciskanie eklerków szprycą

  4. Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 25-30 minut. Studzimy.

    Upieczone eklerki

    Upieczone eklerki

  5. Przechodzimy do kremu kawowego. Na początku ucieramy żółtka z cukrem, a następnie zaczynamy dodawać niewielkie porcje mascarpone cały czas miksując. Wsypujemy kawę i miksujemy. Chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut.
  6. Do szprycy wkładamy krem a eklerki nakłuwamy w 3 miejscach patyczkiem. W dziurki wkładamy końcówkę szprycy i wyciskamy krem do szczeliny.
  7. Gdy już wszystkie eklerki napełnimy kremem, polewamy je polewą czekoladową i obsypujemy orzechową posypką.
    Gotowe eklerki

    Gotowe eklerki

    Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym

    Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.