Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Desery | brak komentarzy

Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi (bez glutenu, wegański)

Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi (bez glutenu, wegański)

Zanim ostatecznie pochłoną Was świąteczne przygotowania, zatrzymajcie się na chwilę i przygotujcie fantastyczny pudding z tapioki. Tapioka to bezglutenowa skrobia uzyskiwana  z manioku. W formie granulek można ją kupić na stoiskach z żywnością orientalną lub w sklepach ze zdrową żywnością i kuchniach świata. Jest niedroga, zważywszy na jej wydajność. Koszt 400 g to ok. 6-10 zł, a do przyrządzenia puddingu dla 2 osób wystarczy mniej niż 1/3 szklanki tego składnika. Rada: zamiast kiwi można użyć dowolnych innych owoców i konfitur, wszystko zależy od Waszych ulubionych smaków i składników. My wykorzystaliśmy owoce sezonowe.

Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi – składniki:

  • tapiok (mniej niż 1/3 szklanki)
  • mleczko kokosowe (1 puszka)
  • cukier trzcinowy (ok. 1-2 łyżeczki)
  • miękkie dojrzałe kiwi (4 szt.) (lub inne owoce czy konfitury)

Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi – sposób przygotowania:

  1. Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy cukier, a następnie odstawiamy na 15 minut.
  2. W tym czasie obieramy kiwi, kroimy na kawałki i blendujemy na mus.
  3. Tapiokę wraz z mleczkiem stawiamy na gazie i gotujemy ok. 5-10 minut cały czas mieszając. Gdy perełki stają się przezroczyste i miękkie, zdejmujemy tapiokę z palnika, wlewamy do naczyń deserowych i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.
  4. Na wierzch deseru nakładamy mus z kiwi i podajemy lub zjadamy sami 🙂

Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Kokosowy pudding z tapioki
Opublikowano
Czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.