Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Ciasta, Desery | 3 komentarzy

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami

Kontynuujemy muffinkowe szaleństwo, tym razem jednak upiekłam „blondynki” czyli muffinki z białej czekolady z migdałami. Blondies również przygotowane są z mąki ryżowej, a więc są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Są słodkie, kruche i pyszne.

 

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami – składniki na 18 sztuk:

  • mąka ryżowa – 1 i 1/3 szklanki
  • biała czekolada – 3 tabliczki = 300 g
  • mleko – 6 łyżek
  • sól – szczypta
  • 4 jajka
  • masło – 150 g
  • cukier – 0,5 szklanki
  • płatki migdałowe ok. 1 szklanki

Polewa czekoladowa:

  • biała czekolada – 1 tabliczka
  • śmietana – 1 łyżka
  • masło – 25 g

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami – sposób przygotowania:

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada nie chce się połączyć z masłem, wówczas wystarczy zmiksować mikserem.
  2. Studzimy, a następnie dodajemy jajka i cukier, oraz mąkę i mleko, a także migdały. Miksujemy i wylewamy na papiliotki wyłożone w foremkę do muffinek. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. W czasie pieczenia się muffinek przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy śmietanę, aby wypracować odpowiednią konsystencję polewy.
  4. Na upieczone i ostudzone muffinki nakładamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi.

Muffinki blondies - bezglutenowe

3 komentarze

  1. O, jak z białą czekoladą to coś dla mnie, gdyż nie mogę jeść kakao 😉 Do wypróbowania koniecznie! 🙂

  2. A jak to jest ze śmietaną? Można, nie można? To ma być kwaśna śmietana? Czytałam, że jest zabroniona przy diecie bezglutenowej, ale ile ludzi tyle opinii i już sama nie wiem. Jakiej Pani użyła?

    • Oczywiście, że można, chyba, że osoba z celiakią lub nietolerancją glutenu ma także nietolerancję laktozy (to się zdarza). Jeżeli może Pani spożywać produkty mleczne to nie ma przeciwwskazań. Sama śmietana nie zawiera glutenu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.