Pages Menu
Categories Menu

Posted in Ciasta, Desery | brak komentarzy

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie

Już od dawna miałam ochotę zarówno na muffinki jak i na ciasto brownie, co zaowocowało połączeniem tych dwóch rodzajów wypieków w cudowne babeczki brownie. Są bezglutenowe, bo pieczone z mąki ryżowej, czekoladowe i co za tym idzie przepyszne.

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie – składniki na 9 babeczek:

  • mąka ryżowa – 2/3 szklanki
  • czekolada mleczna – 125 g
  • czekolada gorzka – 25 g
  • łyżka kakao
  • cukier 1/3 szklanki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • mleko – ok. 3 łyżki
  • masło – 75 g

Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie – sposób przygotowania

  1. Czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski i układamy nad gotującym się garnkiem z wodą.Mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i połączy z masłem.
  2. Studzimy masę, dodajemy jajka, przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cukier oraz mleko i mieszamy, a następnie wylewamy do papilotek rozłożonych w foremce do muffinek.
  3. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki można polać polewą czekoladową i posypać ozdobną posypką. Moje muffinki nie miały szansy tego doczekać, bo zniknęły w mig.

Muffinki czekoladowe - bezglutenowe

Muffinki czekoladowe bezglutenowe

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.