Pages Menu
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Domowy jogurt – prosty przepis

Domowy jogurt – prosty przepis

Do zrobienia domowego jogurtu podchodziłam bardzo długo. Wydawało mi się, że proces przygotowywania domowego jogurtu jest długi i żmudny, a jego smak i tak nie będzie bliski tym kupnym jogurtom. Jakże się myliłam! Domowy jogurt naturalny robi się niezwykle prosto i szybko, a jego smak, cóż… Już nigdy nie sięgnę po kupny jogurt! Smak domowego jogurtu to prawdziwe niebo w gębie – delikatny w smaku o gęstej aksamitnej konsystencji (w moim łyżka stoi i bardziej przypomina jogurt bałkański) sprawia, że jest bardzo sycący i zapewni pożywne śniadanie w połączeniu z mussli, płatkami owsianymi czy orzechami i owocami. Gęsty domowy jogurt sprawdzi się w jogurtowych sosach czy dipach.

Najlepsze jest to, że jeśli zrobicie swój jogurt po raz pierwszy to zostawiając sobie jego niewielką część, będziecie mogli na jego podstawie odnawiać swoją jogurtową produkcję. Do pierwszego przygotowania domowego jogurtu będziemy potrzebowali żywych kultury bakterii zawartych w jogurcie naturalnym. Następnym razem możesz wykorzystać żywe kultury bakterii zawarte w twoim jogurcie. Sami zobaczcie, jak proste jest zrobienie własnoręcznie domowego jogurtu naturalnego.

Domowy jogurt naturalny – składniki:

  • mleko pasteryzowane – 1 l
  • jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii 140-150 g (mały kubek, musi mieć temperaturę pokojową) – polecam tutaj wybrać lepszy jogurt, np. bio

Dodatkowo przyda się jogurtownica (ja kupiłam taką za ok. 25 zł i sprawuje się doskonale). Niektórzy szczelnie owijają garnek i stawiają w cieple i też sobie chwalą. Próbowałam w ten sposób i w jogurtownicy wyszedł znacznie lepszy. Pomocny będzie też kuchenny termometr (ja nie miałam, ale znacznie ułatwiłoby sprawę jego posiadanie).

Jak zrobić domowy jogurt naturalny?

  1. Mleko należy zagotować.
  2. Następnie studzimy mleko do temperatury 43-45 stopni Celsjusza. Można tutaj wykorzystać termometr kuchenny jeśli macie, ale jeśli nie to wystarczy wsadzić mały palec i poczekać kilka sekund. Jeżeli mleko jest gorące i nie jesteście w stanie utrzymać w nim palca to musi przestygnąć do czasu, kiedy będzie ciepłe, ale nie parzyło i będziecie w nim w stanie utrzymać palec. Przy produkcji domowego jogurtu utrzymanie jego odpowiedniej temperatury jest najważniejszym punktem, bo tylko w tej temperaturze bakterie mlekowe są w stanie się rozmnażać.
  3. Kiedy już mleko osiągnie swoją odpowiednią temperaturę, wlewamy do niego mały kubek jogurtu z żywymi kulturami bakterii i wkładamy do jogurtownicy, którą umieszczamy w ciepłym miejscu. Po ok. 6-7 godzinach wyjmiecie z niej pyszny, gęsty domowy jogurt naturalny, którego smak was z pewnością mile zaskoczy.

Jeżeli lubicie jogurty na słodko możecie polać go miodem i posypać orzechami lub wymieszać z sezonowymi owocami 🙂

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

 

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Domowy jogurt
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.