Pages Menu
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne | 1 komentarz

Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym

Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym

Coś, co wydaje się proste, czasem przysparza wielu trudności, dlatego dzisiaj przedstawiamy sposób na przygotowanie najsmaczniejszej gotowanej kukurydzy, która zachwyci każdego miłośnika kolby 🙂

Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym – składniki:

  • kukurydza – 2 kolby
  • masło – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól i cukier, woda

Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym – sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę pozbawiamy liści oraz „włosów”, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Jeżeli kukurydza nie mieści się do garnka to można ją przekroić na pół. Dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli.
  2. Masło mieszamy z czosnkiem i odstawiamy do lodówki.
  3. Kukurydzę gotujemy ok. 25 minut. Następnie wyciągamy ją z wody i z obu stron wbijamy wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków, który pozwoli wygodnie zjeść kukurydzę. Kolbę smarujemy masełkiem czosnkowym. Najlepsza jest podawana na ciepło. Kukurydza gotowana z masłem czosnkowym

Podziel się przepisem!

1 komentarz

  1. Uwielbiam gotowaną kukurydze lecz niestety……..czasami jak się kupi taką to można ją gotować i godzinę a będzie w dalszym ciągu twarda jak nie wiem co 🙁 Masełko z czosnkiem podsyci jeszcze doznania smakowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.