Pages Menu
Categories Menu

Posted in Makarony | brak komentarzy

Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym z serem camembert

Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym z serem camembert

Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym i camembertem zachwyci nawet mięsożerców, chociaż w daniu mięsa nie znajdziemy. Pyszne, sycące i na dodatek robi się w kilka chwil, mowa o sosie szpinakowo-pieczarkowym. Kiedyś do sosu dodawałam jajko, później jednak stwierdziłam, że camembert będzie lepszym rozwiązaniem i jest 🙂

Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym – składniki:

  • szpinak rozdrobniony (1 paczka), najlepiej go rozmrozić
  • pieczarki (250-300 g)
  • śmietana (mały kubek śmietany 18%)
  • camembert
  • makaron penne
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól, pieprz

Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym – sposób przygotowania:

  1. Pieczarki należy umyć i pokroić w plasterki, a plasterki na połówki, następnie podsmażyć na patelni. Penne w sosie szpinakowo-pieczarkowym - pieczarki
  2. Szpinak należy podgotować i dorzucić do niego usmażone pieczarki.
  3. Do szpinaku z pieczarkami dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę dusimy.
  4. Wlewamy kubek śmietany, a camemberta kroimy w kostkę i również wrzucamy do sosu.
  5. Na końcu solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
  6. Pozostało ugotować makaron. Do gotującej się, osolonej wody wsypujemy makaron penne i gotujemy tyle ile mamy wskazane na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron przelewamy zimną wodą, wykładamy na miskę bądź talerz i nakładamy na niego sos szpinakowo-pieczarkowy. Penne w sosie szpinakowo-pieczarkowym z camembertem

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.