Pages Menu
Categories Menu

Posted in Pieczywo | brak komentarzy

Bułki bezglutenowe z sezamem

Bułki bezglutenowe z sezamem

Ostatnio odniosłam wrażenie, że jakość pieczywa w piekarniach znacznie spada. Znam może 2 piekarnie w Warszawie, w której piecze się smaczne pieczywo, jednak mieszczą się daleko ode mnie, dlatego postanowiłam pierwszy raz upiec własne domowe bułki. Upiekłam na dodatek bułki bezglutenowe, które w ogóle ciężko dostać w sklepach, a kiedy już są, to ich ceny znacznie przewyższają pszenne bułki. Bułki bezglutenowe z sezamem wykorzystałam do przyrządzenia wegetariańskich hamburgerów, które postaram się Wam również wkrótce zaprezentować.

Bułki bezglutenowe z sezamem – składniki:

  • mąka bezglutenowa (testowałam zarówno Schar Bread-Mix jak i Bezgluten Ekstrakt Uniwersalny i osobiście uważam, że bułki z tej drugiej mieszanki wyszły lepsze, bardziej puszyste) – 2 szklanki
  • drożdże – 25 g
  • mleko – 3 łyżki (trzeba je lekko podgrzać)
  • ciepła woda (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • roztopione masło (1 łyżka)
  • cukier (1 duża łyżka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • sezam do posypania

Bułki bezglutenowe z sezamem – sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy ze sobą mleko, wodę, drożdże i cukier aż do połączenia składników. Bułki bezglutenowe - drożdże
  2. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz 1 jajko i ugniatamy dłońmi. Na końcu dodajemy także masło.
  3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Pamiętajmy o przykryciu ściereczką miski z ciastem. Ciasto na bułki będzie gotowe, gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Bułki drożdżowe z sezamem - wyrastanie ciasta
  4. Gdy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką (minimalnie) i dzielimy na mniejsze części. Z tego przepisu wyszło mi 8 dość sporych bułek.
  5. Układamy je na blaszce w ok. 2-3 cm odstępach wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ponownie wyrosną. Bułki bezglutenowe
  6. Na końcu smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
  7. Bułki bezglutenowe od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Bułki bezglutenowe z sezamem

Bułki bezglutenowe wyrastają mniejsze niż te z mąki pszennej, mają też bardziej pękatą powierzchnię, jednak w smaku są naprawdę pyszne i można je zarówno zamrozić jak i zamknąć szczelnie w pojemniku, bądź w folii i cieszyć się dłużej ich smakiem. Jednak pamiętajcie, że bułki bezglutenowe szybciej tracą świeżość niż te z mąki pszennej. Gdy zapomnicie odpowiednio je zabezpieczyć i okaże się, że zrobiły się twarde, spróbujcie odgrzać je w mikrofalówce/piekarniku lub na parze.

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.