Pages Menu
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne, Sosy | brak komentarzy

Prosty przepis na sos tzatziki

Prosty przepis na sos tzatziki

Sos tzatziki pochodzi z Grecji, gdzie podaje się go do dań smażonych, pieczonych i grillowanych jako przystawka. Jego smak faktycznie kojarzy się z ciepłymi miejscami, jogurt z ogórkami ma tutaj funkcję orzeźwiającą, a czosnkowy smak, nadaje wszystkim potrawom wyrazistość. Warto również wspomnieć o zdrowotnej funkcji sosu, która dzięki obecności czosnkowi nie poddawanemu obróbce termicznej zachowuje swój antybakteryjny charakter i pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji.

Sos tzatziki – składniki:

  • jogurt bałkański lub jakikolwiek inny gęsty jogurt
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • ogórek długi (2 sztuki)
  • sól i pieprz do smaku

Sos tzatziki – sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych okrągłych oczkach, następnie solimy i odstawiamy, żeby puściły wodę.
  2. Wodę odlewamy, a do ogórków dodajemy kubek gęstego jogurtu i przeciskamy czosnek przez praskę.
  3. Sos tzatziki solimy i pieprzymy do smaku, możemy także dodać odrobinę świeżego koperku. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki. Sos tzatziki
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.