Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne, Tarty | brak komentarzy

Tarta ze szpinakiem, jajkiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem, jajkiem i serem pleśniowym

Wytrawna tarta to efektowne danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, obiad czy serwowane jako przystawka. Bardzo prosta w przyrządzeniu i zawsze się udaje 😉 Odpowiednie ciasto do tarty powinno być kruche i dobrze wypieczone, a zarazem delikatne.

Składniki na ciasto do tarty:

  • mąka – 500 g
  • masło – 250 g
  • 2 żółtka
  • sól
  • 100 ml wody

Składniki na farsz do tarty:

  • rozdrobniony szpinak (może być mrożony) – 500 g
  • masło – 2 łyżki
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • ser pleśniowy, np. Rokpol – 250 g
  • jajka – 6 szt. (1 do farszu, pozostałe ugotować na twardo)
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól i pieprz

Tarta ze szpinakiem i jajkiem

Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem – sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło i siekamy aż do wymieszania składników.
  2. Dodajemy żółtka jajek, wodę, sól i zagniatamy ciasto rękoma.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy obie do lodówki na 20-30 minut
  4. W tym czasie rozmrażamy szpinak, odlewamy z niego wodę i mieszamy z roztopionym masłem i jajkiem.
  5. Do szpinaku wkruszamy ser pleśniowy i twaróg. Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy również sól i pieprz. Całość mieszamy.
  6. Jedną część ciasta zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie wykładamy na blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10-20 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 200 stopni C.
  7. Po upieczeniu spodu, nakładamy na niego farsz szpinakowy, a następnie wciskamy w niego ugotowane na twardo jajka.
  8. Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy nią tartę z góry i także nakłuwamy widelcem.
  9. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40-50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.