Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Desery, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Tiramisu (bezglutenowe)

Tiramisu (bezglutenowe)

Tiramisu to włoski deser, który przyrządza się dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga pieczenia i idealnie komponuję się jako deser do kawy. Nasza wersja jest przyjazna bezglutenowcom, ale jeśli damy zwykłe biszkopty to otrzymamy tradycyjne tiramisu.

Tiramisu – składniki:

  • w wersji bezglutenowej użyliśmy podłużne biszkopty firmy Bezgluten (2 opakowania), można zastąpić je zwykłymi, podłużnymi biszkoptami
  • serek mascarpone
  • kakao gorzkie
  • 1 żółtko jajka
  • śmietana 30% (do ubijania) – ok. 3/4 dużego kubka
  • cukier puder – 5-6 łyżek
  • kawa
  • likier amaretto/może być inny alkohol

Tiramisu – sposób przygotowania:

  1.  Zaczynamy od zaparzenia filiżanki mocnej kawy, do której dodajemy likier amaretto. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.
  3. Serek mascarpone mieszamy z żółtkiem jajka i cukrem pudrem, a następnie delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
  4. Kawa powinna być lekko ciepła (zbyt ciepła spowoduje rozpadanie się biszkoptów, a zbyt zimna, że biszkopty nie będą dobrze nasączone). Biszkopty moczymy w kawie i układamy na prostokątnej blaszce/naczyniu. tiramisu - zdjęcie 1
  5. Po nałożeniu biszkoptów nakładamy masę z mascarpone i układamy kolejną warstwę biszkoptów, które również pokrywamy kremem. tiramisu zdjęcie 2
  6. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. Przed podaniem należy posypać je  kakao. Tiramisu zdjęcie 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.