Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Zapiekanki | 4 komentarzy

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to jeden z moich ulubionych sposobów konsumowania ziemniaków. Mogą być traktowane jako dodatek do dania głównego, ale także stanowić mogą osobny posiłek, np. podawany z sosem tzatziki lub jakimś smakowitym dipem.

Pieczone ziemniaki – składniki:

  • ziemniaki (1 kilogram)
  • oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, kurkuma, curry, lubczyk

Pieczone ziemniaki – przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałeczki.
  2. Do miski wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Cząstki ziemniaków wrzucamy do miski z przyprawami, mieszamy, aż do ich równomiernego pokrycia się oliwą z przyprawami.
  4. Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (zależnie od piekarnika), przy czym przez pierwsze 20 minut w temperaturze 250 stopni, a ostatnie 10 minut w temperaturze 190 stopni (o ile ziemniaki będą już zarumienione).

Uwaga: Niektórzy przed pieczeniem podgotowują ziemniaki, jednak według nas nie jest to konieczne i polecamy przyrządzić według naszego przepisu, co oszczędzi nam czas, a nie pogorszy smaku.

pieczone ziemniaki

4 komentarze

  1. Niestety ziemniaki pernamentnie przykleiły się do folii… I trochę tłustawe wyszły…

    • Przyklejenie się to znak, że nie były jeszcze wystarczająco przypieczone. Polecamy pod koniec pieczenia otworzyć piekarnik w celu sprawdzenia zarumienienia ziemniaczków. Należy je wkładać od razu do nagrzanego piekarnika. Czasem warto odczekać kilka chwil po otwarciu piekarnika, a przed wyjęciem ziemniaczków, żeby ostygły – wtedy lepiej odchodzą od folii.

      • OK, to moze jeszcze dam im szansę. 🙂 Dziękuję za odpowiedź!

  2. Właśnie tak – z ziołami prowansalskimi uwielbiam najbardziej lub jeszcze z dodatkiem czosnku lub polanym sosem śmietanowo czosnkowym – lepsze takie ziemniaki niż jakiekolwiek chipsy – dziękuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.