Pages Menu
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne, Zupy | brak komentarzy

Zupa krem z kukurydzy z fetą

Zupa krem z kukurydzy z fetą

Jak już zapewne zauważyliście, bardzo lubimy kremy warzywne 🙂 Dla urozmaicenia dziś przygotowaliśmy krem z kukurydzy, który ma piękny żółty kolor i jest bardzo smaczny i sycący, a na dodatek wzbogaciliśmy go o fetę, która doskonale wkomponowała się w słodki smak kukurydzy i sprawiła, że krem nie stał się mdły.

Zupa krem z kukurydzy z fetą – składniki:

  • pietruszka (korzeń)
  • por (jasna część)
  • kukurydza (2 puszki)
  • 800 ml wody
  • feta (pół kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, ewentualnie sól do smaku

Zupa krem z kukurydzy z fetą – sposób przygotowania:

  1. Por i pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie w garnku.
  2. Wlewamy wodę i gotujemy ok. 10-15 minut.
  3. Następnie odsączamy kukurydzę i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 15-20 minut.
  4. Zdejmujemy zupę z gazu i wkruszamy fetę oraz doprawiamy. Mielimy blenderem na gładką masę. Zupa krem z kukurydzy z fetą
  5. Krem z kukurydzy można podawać z grzankami lub krakersami.

Krem z kukurydzy i fety jest przyjazny wegetarianom oraz osobom na diecie bezglutenowej (wówczas podajemy bez grzanek lub krakersów).

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.