Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne, Zupy | brak komentarzy

Zupa krem z kukurydzy z fetą

Zupa krem z kukurydzy z fetą

Jak już zapewne zauważyliście, bardzo lubimy kremy warzywne 🙂 Dla urozmaicenia dziś przygotowaliśmy krem z kukurydzy, który ma piękny żółty kolor i jest bardzo smaczny i sycący, a na dodatek wzbogaciliśmy go o fetę, która doskonale wkomponowała się w słodki smak kukurydzy i sprawiła, że krem nie stał się mdły.

Zupa krem z kukurydzy z fetą – składniki:

  • pietruszka (korzeń)
  • por (jasna część)
  • kukurydza (2 puszki)
  • 800 ml wody
  • feta (pół kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, ewentualnie sól do smaku

Zupa krem z kukurydzy z fetą – sposób przygotowania:

  1. Por i pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie w garnku.
  2. Wlewamy wodę i gotujemy ok. 10-15 minut.
  3. Następnie odsączamy kukurydzę i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 15-20 minut.
  4. Zdejmujemy zupę z gazu i wkruszamy fetę oraz doprawiamy. Mielimy blenderem na gładką masę. Zupa krem z kukurydzy z fetą
  5. Krem z kukurydzy można podawać z grzankami lub krakersami.

Krem z kukurydzy i fety jest przyjazny wegetarianom oraz osobom na diecie bezglutenowej (wówczas podajemy bez grzanek lub krakersów).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.