Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Zupy | brak komentarzy

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński jak sama nazwa wskazuje jest narodową potrawą naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, chociaż ze względu na liczne modyfikacje barszczu ukraińskiego przez Polaków wiele osób uważa, że jest to zupa kuchni polskiej. Przepis według którego przygotowałam zupę jest modyfikowany, a więc bardziej polski niż ten tradycyjny ukraiński (ze względu na obecność fasoli, której Ukraińcy nie dodają do barszczu) 🙂 Zupa jest idealna w sezonie jesienno-zimowym ze względu na właściwości rozgrzewające.

Barszcz ukraiński – składniki:

  • 3-4 duże buraki
  • włoszczyzna
  • ziemniaki (3 szt.)
  • kapusta (1/2 główki)
  • fasolka biała (w puszce) – 2 szt.
  • koperek
  • śmietana – 2-3 łyżki
  • ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, ocet, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (1 łyżeczka)

Barszcz ukraiński – sposób przygotowania:

  1. Buraki obieramy, przekrajamy na mniejsze kawałki (takie, żeby można je było później zetrzeć na tarce) i gotujemy  w osolonej wodzie. Przed końcem gotowania dodajemy do nich 2 łyżki octu. (Uwaga! Nie wylewamy wody z buraków)
  2. W drugim garnku do gotującej się wody wrzucamy umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki, a także wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy włoszczyzna będzie już ugotowana, wówczas wyciągamy ją z zupy.
  3. Kapustę szatkujemy (bardzo cienko kroimy) i wrzucamy do gotującej się wody z ziemniakami.
  4. Buraki i marchewkę z ugotowanej włoszczyzny ścieramy na tarce i wraz z wodą z gotowanych buraków dodajemy do wywaru.
  5. Dodajemy białą fasolkę z puszki (wraz z zalewą), posiekany koperek, łyżeczkę cukru, sól do smaku, sok z 1/2 cytryny i śmietanę.

Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.