Pages Menu
Categories Menu

Posted in Zupy | brak komentarzy

Chłodnik litewski – zupa na upał

Chłodnik litewski – zupa na upał

Jeżeli tak jak ja wzbranialiście bądź nadal wzbraniacie się przed zupą podawaną na zimno koniecznie spróbujcie tego chłodnika. W upalne dni na ogół apetyt nie dopisuje, brak ochoty na gęste kremy czy pikantne dania. Chłodnik litewski jest idealny na upały, lekki a zarazem pożywny.  Największą jego zaletą jest chyba jednak ekspresowe przygotowanie, które zajmuje do 25 minut 🙂

Składniki na chłodnik litewski:

  • włoszczyzna
  • botwinka wraz z małymi buraczkami – 2 pęczki
  • rzodkiewka – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • ogórki świeże – 2 szt.
  • kefir – 1 litr
  • śmietana 18% – 2 łyżki
  • woda – ok. 2-3 szklanki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Chłodnik litewski – przygotowanie

  1. Chłodnik litewski możemy przygotować na 2 sposoby: pierwszym z nich będzie obranie i ugotowanie najpierw włoszczyzny, na bazie której przygotujemy chłodnik litewski. Tak przygotowany chłodnik jest najsmaczniejsze, ale jego przyrządzenie zajmie ok. 10-15 minut dłużej. Drugim sposobem będzie pominięcie etapu włoszczyzny i przygotowanie chłodnika tylko na bazie wody.
  2. Jeżeli wybraliśmy opcję dłuższą i smaczniejszą, włoszczyznę obieramy i gotujemy w 2-3 szklankach wody.
  3. Botwinkę myjemy i siekamy na drobno, a młode buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Myjemy także pozostałe  nowalijki i suszymy je na papierowym ręczniku, a następnie kroimy.
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski – nowalijki

  1. Po ugotowaniu włoszczyzny, w szklance wywaru z warzyw gotujemy posiekaną botwinkę oraz buraczki.
  2. Wywar z botwiną studzimy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz ogórki, a także szczypiorek i koperek. Na końcu wlewamy kefir, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
  3. Chłodnik litewski podajemy na zimno. Idealny będzie w czasie upałów, zapewniając pożywny posiłek, ochłodę i orzeźwienie.
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.