Pages Menu
Categories Menu

Posted in Zupy | 1 komentarz

Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą

Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą

Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup. Co prawda sezon pomidorowy jest jeszcze przed nami, jednak już teraz możemy przygotować pyszną zupę ze świeżych pomidorów, aromatycznej bazylii czy łagodnej mozzarelli. Połączenie tych 3 składników jest tak niesamowite, że tworzy idealną pomidorową, najlepszą jaką w życiu jadłam 🙂 Zachęcam do próbowania i dzielenia się tym smakiem z najbliższymi.

Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą – składniki

  • włoszczyzna
  • pomidory – 3-4 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • świeża bazylia
  • mozzarella – 2 szt.
  • makaron do spaghetti, bądź inne nitki
  • koncentrat pomidorowy (jeśli pomidory są mało słodkie i aromatyczne lub dla podkreślenia koloru) – ok. 2 łyżeczki
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, zioła kuchni włoskiej, bazylia, oregano, curry, sól i cukier oraz pieprz.

Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą – sposób przygotowania

  1. Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy na wywar z warzyw. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je z wody.
  2. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, aby odeszła skórką, którą należy usunąć. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek, bazyli i dusimy do rozpadnięcia się pomidorów. Zupa pomidorowa z mozzarellą
  3. Pomidory dodajemy do wywaru z warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli jest taka potrzeba, a także przyprawiamy do smaku.
  4. Pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Pomidorowa z mozzarellą
Podziel się przepisem!

1 komentarz

  1. Jak na złosć nie mogłam dostać świeżej bazylii (a zawsze mam taką w domu – oczywiscie nie dziś :), albo jest w okolicznych sklepach), ale zupa i tak wyszła pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.