Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Zupy | brak komentarzy

Zupa krem z brokułów, groszku i fety

Zupa krem z brokułów, groszku i fety

Zupa krem z brokułów, groszku i fety to idealne połączenie pierwszego i drugiego dania obiadowego. Jest sycąca i może stanowić samodzielny posiłek, na dodatek jest przepyszna i podbije serce każdego. Krem z brokułów i groszku z dodatkiem fety jest przyjazny zarówno osobom na diecie wegetariańskiej jak i bezglutenowej.

Składniki na zupę krem z brokułów, groszku i fety

  • brokuły – 450 g, mrożone
  • groszek – 200 g mrożony
  • włoszczyzna
  • 540 g sera typu feta (może być również serek sałatkowy, np. favita)
  • ziemniaki – 3 duże
  • czosnek – 3 ząbki
  • zmielony czarny pieprz, sól,  do dekoracji bazylia

Zupa krem z brokułów, groszku i fety – sposób przygotowania

  1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy.
  2. Po zagotowaniu się warzyw dorzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, gotujemy je ok. 15-20 minut.
  3. Gdy warzywa są już ugotowane, wrzucamy mrożone brokuły, czosnek i groszek i gotujemy przez ok. 15 minut.
  4. Zupę zdejmujemy z gazu i dodajemy pokrojoną fetę. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z listkami świeżej bazylii.

Zupa krem z brokułów, groszku i fety

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.