Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Zupy | brak komentarzy

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Coś co może wydać się szalone, jest nieprzyzwoicie smaczne. Mowa oczywiście o kremie z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Mój zniknął w ekspresowym tempie 😉 Przygotowanie kremu jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu, najlepiej jeśli upieczecie buraki tak jak ja, dzień wcześniej wieczorem. Samo gotowanie zupy nie zajmie więcej niż 30-40 minut 🙂

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym – składniki:

  • buraki – 6-7 średniej wielkości
  • mleczko kokosowe ( ja dałam jedną większą i jedną mniejszą puszkę)
  • świeży imbir (dosłownie odrobina)
  • czosnek (2 ząbki)
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • chili (ja dałam w proszku)
  • sól i pieprz

Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie czyścimy (nie obieramy), zawijamy w folię aluminiową i  pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczone buraki
  2. Upieczone buraki rozwijamy z folii, studzimy, a następnie kroimy w półplasterki.
  3. Na dnie garnka rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, na który wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i dodajemy buraki i mieszamy.
  4. W kolejnym kroku wlewamy mleczko kokosowe, wodę, sól i gotujemy ok. 20-25 minut.
  5. Gdy buraki już zmiękną, miksujemy zupę blenderem na krem, dodajemy soku z cytryny i doprawiamy, solą, pieprzem i chili. Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.