Pages Menu
Categories Menu

Posted in Zupy | 1 komentarz

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym (wegańska, bezglutenowa)

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym (wegańska, bezglutenowa)

Zbliża się Halloween. W sklepach można znaleźć wiele gadżetów przypominających o tym święcie przybyłym zza Oceanu. Jednak najważniejszym jej elementem są dynie, które w tym dniu służą jako ozdobne lampiony. Jeżeli przygotowujecie dyniowe lampiony i nie wiecie co zrobić z jej środkiem, to zachęcamy do zapoznaniem się z naszym przepisem na krem z dyni z mleczkiem kokosowym. Zupa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca i rozgrzewająca.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – składniki:

  • dynia – ok. 300-400 g (wydrążonego środka i pokrojonego w kostkę)
  • ziemniaki – 2 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • mleczko kokosowe – 1 puszka
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • łyżeczka curry, imbir, sól, papryka słodka, papryka ostra chili, sok z cytryny (z 1/2)
  • łyżka oleju
  • suszone pestki dyni

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania

  1. Posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku podsmażamy na oleju kokosowym.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, solimy i podsmażamy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
  3. Do garnka z 750 ml wody wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz składniki z patelni. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia i następnie blendujemy na krem.
  4. Na łyżce oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, imbir, curry, paprykę słodką, paprykę ostrą, a następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy na ciepło z suszonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Podziel się przepisem!

1 komentarz

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem z chrupiącym tostem i parującym z zupy aromatem. Prawdę powiedziawszy zupy dyniowej jeszcze nie jadłem z mleczkiem kokosowym, więc będę musiał spróbować – dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.