Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Zupy | brak komentarzy

Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów

Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów

Chciałam tym razem zrobić „normalną” zupę, ale wyszło jak zwykle czyli krem, ale nie byle jaki, bo z soczewicy i suszonych pomidorów. Smaczny, rozgrzewający, sycący i w miarę prosty do zrobienia 🙂

Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów – składniki:

  • soczewica czerwona (1 szklanka)
  • bulion warzywny (0,8 l)
  •  suszone pomidory (1 słoik, w oleju)
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: curry, papryka czerwona, papryka ostra, imbir, sok z cytryny, sól, pieprz

Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania:

  1. Zlewamy trochę oliwy z pomidorów na patelnię. Cebule obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i dalej chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone na drobno suszone pomidory i znów chwilę smażymy.
  2. Soczewicę płuczemy na durszlaku, a następnie wsypujemy ją do gotującego się wywaru z warzyw. Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy zawartość patelni, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Wyłączamy, odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Zupę wlewamy do blendera, lub miksujemy blenderem ręcznym na jednolity krem.
  4. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, paprykami słodką i ostrą, imbirem, curry i sokiem z cytryny. Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.