Zupa krem z brokułów, groszku i fety
Zupa krem z brokułów, groszku i fety to idealne połączenie pierwszego i drugiego dania obiadowego. Jest sycąca i może stanowić samodzielny posiłek, na dodatek jest przepyszna i podbije serce każdego. Krem z brokułów i groszku z dodatkiem fety jest przyjazny zarówno osobom na diecie wegetariańskiej jak i bezglutenowej.
Składniki na zupę krem z brokułów, groszku i fety
- brokuły – 450 g, mrożone
- groszek – 200 g mrożony
- włoszczyzna
- 540 g sera typu feta (może być również serek sałatkowy, np. favita)
- ziemniaki – 3 duże
- czosnek – 3 ząbki
- zmielony czarny pieprz, sól, do dekoracji bazylia
Zupa krem z brokułów, groszku i fety – sposób przygotowania
- Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy.
- Po zagotowaniu się warzyw dorzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, gotujemy je ok. 15-20 minut.
- Gdy warzywa są już ugotowane, wrzucamy mrożone brokuły, czosnek i groszek i gotujemy przez ok. 15 minut.
- Zupę zdejmujemy z gazu i dodajemy pokrojoną fetę. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z listkami świeżej bazylii.
Najnowsze komentarze