Wegetariańskie pulpeciki pieczarkowo-serowe (bezglutenowe)
Czasem mam dość dań, które jem na co dzień. Lubię poznawać nowe smaki i odkrywać kuchnię na nowo, dlatego za każdym razem staram się wymyślić coś innego, nowego. Tak właśnie powstało dużo potraw, którymi dzielę się na Udusiu. Tak właśnie powstały również pulpeciki pieczarkowo-serowe z których jestem bardzo dumna 🙂
Wegetariańskie pulpeciki pieczarkowo-serowe – składniki:
- pieczarki – 0,5 kg
- ser żółty (starty) – 4-5 łyżek
- 1 średniej wielkości cebula
- granulat sojowy – 3-4 łyżki
- 2 jajka
- bułka tarta bezglutenowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wegetariańskie pulpeciki pieczarkowo-serowe – sposób przygotowania:
- Pieczarki myjemy, odsączamy z wody układając na ręczniku papierowym i następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy ok. 5-10 minut.
- Kiedy pieczarki puszczą już wodę, wówczas dodajemy granulat sojowy. Kiedy całość zgęstnieje i nie będzie widocznej już wody, wówczas wyłączamy gaz pod patelnią. Studzimy.
- Składniki z patelni przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz), bezglutenową bułkę tartą oraz starty żółty ser.
- Rękoma lepimy nieduże okrągłe pulpeciki, obtaczamy w bezglutenowej bułce tartej i układamy je na rozgrzanym oleju na patelni. Obsmażamy z każdej strony i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Smacznego.
Uwaga: Pulpeciki wspaniale smakują z makaronem, np. do spaghetti i sosem grzybowym 🙂
Czyli dla osób, które muszą spożywać posiłki bezglutenowe pulpeciki w sam raz. Pieczarki mimo wszystko zawierają pewne walory odżywcze nie wspominając o ich smaku – dzięki za przepis