Wegańskie i bezglutenowe pulpeciki z soczewicy z suszonymi pomidorami
Problemy z obiadem, który łatwo możemy zabrać ze sobą, np. do pracy? Kotleciki, pulpeciki i inne wspaniałości to coś, co z pewnością łatwo spakować, odgrzać i nic nam nie wycieknie, nie ma problemu z transportem, za to z dodatkiem ulubionego sosu, ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem możemy sprawić, że nasz lunch będzie naprawdę pyszny i zdrowy.
Pomysł na zrobienie coś z soczewicy i suszonych pomidorów chodził za mną od dawna, jednak nie mogłam się zdecydować na formę (pasztet, kotlety, pulpeciki, burgery, krem). Uwielbiam to połączenie smaków i ostatecznie zdecydowałam się na pulpeciki, do których domowy słodko-kwaśny ketchup pasował idealnie.
Pulpeciki z soczewicy i suszonych pomidorów – składniki:
- soczewica zielona (1 szklanka przed ugotowaniem)
- suszone pomidory w oleju (5 szt.)
- świeża bazylia (kilka listków)
- czosnek (2 ząbki)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili
- olej (ok. 1/4 szklanki)
Pulpeciki z soczewicy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania:
- Soczewicę należy przepłukać i ugotować w dwóch szklankach wody do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowaną soczewicę studzimy, a jeśli w garnku znajduje się jeszcze woda, odlewamy ją.
- Do soczewicy dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, przyprawy i blendujemy na gładką masę.
- Formujemy w dłoniach kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pulpeciki idealnie smakują polane sosem pomidorowym. Doskonale komponują się zarówno z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą jak i same.
Najnowsze komentarze