Chleb bezglutenowy
Każdy, kto jest na diecie bezglutenowej i kupuje chleb bezglutenowy w supermarketach pewnie zwrócił uwagę na skład tego pieczywa i zauważył ile różnych konserwantów i spulchniaczy użyto do przygotowania tego chleba bez glutenu. Jest wyjście! Można samemu własnoręcznie przygotować bardzo prosty chleb bezglutenowy z ziarnami i będzie pozbawiony tych wszystkich chemicznych składników. Oprócz tradycyjnego przepisu mam też dla Was niespodziankę – sprawdźcie niżej 🙂
Przygotowanie chleba bezglutenowego jest naprawdę bardzo proste i wystarczy dobra mieszanka mąk bezglutenowych i odrobina uwagi, żeby przygotować smaczny chleb z chrupiącą skórką i miękki w środku. Jeżeli nie przepadacie za ziarnami, można je pominąć w przepisie na chleb bezglutenowy.
Chleb bezglutenowy – składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 550 ml lekko ciepłej wody
Chleb bezglutenowy – sposób przygotowania:
A teraz niespodzianka: Uduś.pl na You Tube z przepisem na chleb bezglutenowy! Oglądajcie
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, żeby pozbyć się grudek.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości na około 20 minut.
- Po tym czasie, ciasto ponownie mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma 11,5 cm x 25 cm.
- Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto tym razem nie powinno podwoić swojej objętości. Ten moment musimy przypilnować, bo jeżeli będzie wyrastało za długo to zrobią się w chlebie dziury.
- Chleb bezglutenowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C i pieczemy ok. godzinę. Studzimy na kratce i chleb bezglutenowy mamy gotowy.
Najnowsze komentarze