Pages Menu
Categories Menu

Posted in Pieczywo | brak komentarzy

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Każdy, kto jest na diecie bezglutenowej i kupuje chleb bezglutenowy w supermarketach pewnie zwrócił uwagę na skład tego pieczywa i zauważył ile różnych konserwantów i spulchniaczy użyto do przygotowania tego chleba bez glutenu. Jest wyjście! Można samemu własnoręcznie przygotować bardzo prosty chleb bezglutenowy z ziarnami i będzie pozbawiony tych wszystkich chemicznych składników. Oprócz tradycyjnego przepisu mam też dla Was niespodziankę – sprawdźcie niżej 🙂

Przygotowanie chleba bezglutenowego jest naprawdę bardzo proste i wystarczy dobra mieszanka mąk bezglutenowych i odrobina uwagi, żeby przygotować smaczny chleb z chrupiącą skórką i miękki w środku. Jeżeli nie przepadacie za ziarnami, można je pominąć w przepisie na chleb bezglutenowy.

Chleb bezglutenowy – składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 550 ml lekko ciepłej wody

Chleb bezglutenowy – sposób przygotowania:

A teraz niespodzianka: Uduś.pl na You Tube z przepisem na chleb bezglutenowy! Oglądajcie

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, żeby pozbyć się grudek.
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości na około 20 minut.
  3. Po tym czasie, ciasto ponownie mieszamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma 11,5 cm x 25 cm.
  4. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto tym razem nie powinno podwoić swojej objętości. Ten moment musimy przypilnować, bo jeżeli będzie wyrastało za długo to zrobią się w chlebie dziury.

    Ciasto na chleb bezglutenowy

    Ciasto na chleb bezglutenowy

  5. Chleb bezglutenowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C i pieczemy ok. godzinę. Studzimy na kratce i chleb bezglutenowy mamy gotowy. Upieczony chleb bezglutenowy

    Chleb bezglutenowy ma chrupiącą skórkę i miękki środek

    Chleb bezglutenowy ma chrupiącą skórkę i miękki środek

 

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Chleb bezglutenowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.