Chrupiące gofry
Nie wiem jak Wam, ale mi gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem i słońcem, które ładuje moje akumulatory.
Czasem wracam do wakacyjnych wspomnień i przygotowuję gofry w domu.
Dla mnie najlepsze, to oczywiście te z bitą śmietaną i owocami, ale możliwości podania gofrów jest wiele i nawet oprószone samym cukrem pudrem będą świetną opcją 🙂
Dziś pokażę Wam jak zrobić takie gofry, które przywołują wspomnienia o urlopie i wypoczynku nad morzem. Gofry są idealnie chrupiące, a przepis? Bardzo prosty.
Jest jeden warunek: musisz posiadać gofrownicę 🙂
Ciasto na gofry (ok. 6 sztuk) – składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mleka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jka (oddzielamy żółtka od białek)
- Zaczynamy od zmiksowania lub zblendowania wszystkich składników oprócz białek. Użyłam blendera, żeby mieć pewność, że pozbędę się grudek.
- Białka jajek ubijamy w osobnym naczyniu mikserem na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z resztą masy.
- Gofrownicę natłuszczamy olejem i rozgrzewamy, a następnie wykładamy do niej ciasto gofrowe i zamykamy. Pieczemy ok. 4-6 minut.
- Na koniec zostaje nam skomponowanie dodatków. Osobiście uwielbiam te z bitą śmietaną i owocami. Inne popularne opcje to dżem, cukier puder, albo nutella. Jeśli macie inne pomysły na gofry, podzielcie się nimi w komentarzu 😉
Najnowsze komentarze