Pages Menu
Categories Menu

Posted in Ciasta, Desery | brak komentarzy

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

Nie wiem jak Wam, ale mi gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem i słońcem, które ładuje moje akumulatory.

Czasem wracam do wakacyjnych wspomnień i przygotowuję gofry w domu.

Dla mnie najlepsze, to oczywiście te z bitą śmietaną i owocami, ale możliwości podania gofrów jest wiele i nawet oprószone samym cukrem pudrem będą świetną opcją 🙂

Dziś pokażę Wam jak zrobić takie gofry, które przywołują wspomnienia o urlopie i wypoczynku nad morzem. Gofry są idealnie chrupiące, a przepis? Bardzo prosty.

Jest jeden warunek: musisz posiadać gofrownicę 🙂

Ciasto na gofry (ok. 6 sztuk) – składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jka (oddzielamy żółtka od białek)
  1. Zaczynamy od zmiksowania lub zblendowania wszystkich składników oprócz białek. Użyłam blendera, żeby mieć pewność, że pozbędę się grudek.
  2. Białka jajek ubijamy w osobnym naczyniu mikserem na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z resztą masy.
  3. Gofrownicę natłuszczamy olejem i rozgrzewamy, a następnie wykładamy do niej ciasto gofrowe i zamykamy. Pieczemy ok. 4-6 minut.
  4. Na koniec zostaje nam skomponowanie dodatków. Osobiście uwielbiam te z bitą śmietaną i owocami. Inne popularne opcje to dżem, cukier puder, albo nutella. Jeśli macie inne pomysły na gofry, podzielcie się nimi w komentarzu 😉
Gofry

Gofry

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Gofry
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.