Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted in Dania główne, Zapiekanki | brak komentarzy

Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback)

Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback)

Uwielbiam lato nie tyle za wreszcie piękną i słoneczną pogodę, którą można wykorzystać na rekreację na powietrzu, ale za mnogość smaków i aromatów. Świeże zioła, warzywa, sezonowe owoce. W swojej kuchni staram się wykorzystywać składniki, na które aktualnie jest sezon, dzięki czemu mają one najlepszy smak i są zwyczajnie zdrowsze. W upał dobrze jest zjeść coś w miarę lekkiego i nie musieć tracić pięknej pogody na spędzenie całego dnia w kuchni. Dlatego wykorzystując sezon na młode ziemniaki warto przygotować pieczone ziemniaki z rozmarynem zwane także hasselback. Zaletą tak podanych ziemniaków jest ich chrupiąca skórka i mięciutki rozpływający się w ustach środek. Mogą być smacznym dodatkiem do potrawy, ale podane z dowolnym dipem, np. z sosem tzatziki będą z powodzeniem stanowiły samodzielne danie.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback) – składniki:

  • 6-7 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 większe gałązki świeżego rozmarynu
  • łyżka masła
  • sól

Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback) – przygotowanie:

  1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 250 stopni i grzanie góra-dół. Następnie zabieramy się za ziemniaki, które bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy gęsto i głęboko ostrym nożem nie docinając do końca.

  2. Do żaroodpornego naczynia wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy ząbki czosnku rozgniecione razem z łupinką. Na to układamy wszystkie ponacinane ziemniaki.

  3. Polewamy je jeszcze pozostałymi 3 łyżkami oleju, solimy i przykrywamy przykrywką lub, jak w moim przypadku, folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

  4. Po tych 30 minutach, ziemniaki smarujemy masłem, posypujemy rozmarynem, delikatnie odwracamy, znów przykrywamy i wstawiamy na kolejne 20-30 minut do piekarnika.

  5. Po tym czasie ziemniaki hasselback będą już gotowe. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie i ustawić grzanie z termoobiegiem na ok. 3-4 minuty.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem hasselback

Pieczone ziemniaki z rozmarynem hasselback

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z sosem tzatziki

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z sosem tzatziki

 

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.