Bezglutenowe placki z dyni (na słodko)
Sezon dyniowy rozpoczynamy pysznymi placuszkami z dyni i jabłek, które sprawdzą się zarówno jako śniadanie i obiad. Ich dużą zaletą jest duża możliwość dodatków, z którymi można podawać placuszki. U nas najczęściej wybierane były z cukrem pudrem oraz z jogurtem z dodatkiem bananów. Sposób podawania dyniowych placuszków zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni i dostępnych produktów. Polecamy także z dodatkiem dżemów i powideł oraz syropu klonowego.
Bezglutenowe placki z dyni (na słodko)
- dynia (1 kg)
- 2 kwaśne jabłka
- 2 jajka
- zsiadłe mleko lub kefir (3-4 łyżki)
- mąka – bezglutenowy mix naleśnikowy (3/4 szklanki)
- mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
- soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
- cukier wanilinowy (2 małe torebki)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- sól (szczypta)
- olej do smażenia
- jogurt owocowy
Placki z dyni na słodko – sposób przygotowania:
- Przygotowujemy dynię. Na samym początku warto wstawić dynię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ją przez ok. 15-20 minut, aby łatwiej dało się ją obrać i pokroić.
- Kolejnym krokiem jest obranie dyni, wykrojenie miąższu i pestek, a pozostawienie twardszej części dyni.
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki lub kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (ok. 0,5 szklanki) i podgotowujemy dynię do miękkości. Studzimy i blendujemy na gładką masę.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do dyni.
- Następnie dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cynamon i mieszamy łyżką, uważając, żeby nie porobiły się grudki.
- Wbijamy jajka, dodajemy zsiadłe mleko lub kefir, sól i mieszamy.
- Ciasto nakładamy na rozgrzany tłuszcz na patelni formując łyżką małe placuszki. Smażymy do złotego koloru, odwracamy na drugą stronę łopatką i znów podsmażamy.
- Podajemy na ciepło z kleksem słodkiego jogurtu lub innymi dodatkami jak np. dżem, nutella, czy owoce.
Uwaga
Przepis zmodyfikowany był pod osobę na diecie bezglutenowej, ale można sodę oczyszczoną zamienić na proszek do pieczenia, a mąkę na zwykłą pszenną.
Najnowsze komentarze