Zapiekanka ziemniaczana z porem
Przyznam szczerze, że kiedyś wydawało mi się, że zrobienie zapiekanki z ziemniakami wymaga dużo czasu i pracy, jednak kiedy odkryłam zapiekankę ziemniaczaną z porem, stwierdziłam, że wcale nie jest to, ani trudne ani czasochłonne. Za to dostajemy pyszną i efektowną potrawę, którą możemy oczarować swoich gości. Choć tę zapiekankę robiłam już wielokrotnie to muszę przyznać, że za każdym razem wychodziła mi inaczej i za każdym razem zadziwiała smakiem, co sprawia, że nie da się nią znudzić 🙂
Zapiekanka ziemniaczana z porem – składniki:
- ziemniaki – 0,5-0,8 kg
- por – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- śmietana 18% (mały kubek)
- mleko – ok. 1/4 szklanki
- ser żółty – 40 dag
- sól, pieprz
- pietruszka (natka)
Zapiekanka ziemniaczana z porem – sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut (od zagotowania).
- Por dokładnie myjemy i kroimy w krążki. Ser żółty ścieramy na tarce.
- Śmietanę mieszamy z mlekiem. Do sosu przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy do smaku.
- Gdy ziemniaki będą już podgotowane, odcedzamy z nich wodę, a następnie kroimy w plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek.
- Na warstwę ziemniaków układamy por, przesypujemy żółtym serem, polewamy sosem i układamy kolejną warstwę złożoną z ziemniaków, pora, sera żółtego i sosu, tak, aby zakończyć warstwą ziemniaków.
- Na końcu układamy ser na wierzchniej warstwie i całość polewamy sosem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Jeżeli wierzch nie będzie jeszcze koloru złotego, można pod koniec włączyć grilla w piekarniku, aby podpiec górę, ale trzeba uważać, żeby zapiekanka się nie spaliła.
- Zapiekankę posypujemy natką pietruszki i spożywamy na ciepło.
Moja ulubiona 😀