Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów
Chciałam tym razem zrobić „normalną” zupę, ale wyszło jak zwykle czyli krem, ale nie byle jaki, bo z soczewicy i suszonych pomidorów. Smaczny, rozgrzewający, sycący i w miarę prosty do zrobienia 🙂
Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów – składniki:
- soczewica czerwona (1 szklanka)
- bulion warzywny (0,8 l)
- suszone pomidory (1 słoik, w oleju)
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- Przyprawy: curry, papryka czerwona, papryka ostra, imbir, sok z cytryny, sól, pieprz
Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania:
- Zlewamy trochę oliwy z pomidorów na patelnię. Cebule obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i dalej chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone na drobno suszone pomidory i znów chwilę smażymy.
- Soczewicę płuczemy na durszlaku, a następnie wsypujemy ją do gotującego się wywaru z warzyw. Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy zawartość patelni, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Wyłączamy, odstawiamy do przestygnięcia.
- Zupę wlewamy do blendera, lub miksujemy blenderem ręcznym na jednolity krem.
- Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, paprykami słodką i ostrą, imbirem, curry i sokiem z cytryny.
Najnowsze komentarze