Kokosowy pudding z chia
Moda na nasiona chia trwa już od jakiegoś czasu. A to za sprawą niezwykłego bogactwa wartości odżywczych, a przy tym małej ilości kalorii. Nasiona chia to bardzo dobre źródło błonnika, białka i kwasów omega 3, a także wapnia, magnezu czy fosforu. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, a jedną z propozycji prezentuję już dzisiaj. Pudding z chia najlepiej jest przygotować wieczorem dzień wcześniej i rano mamy gotowe, bardzo pożywne śniadanie. Warto dodać do niego owoce. Ja wykorzystałam domowe wiśnie ze słoika, ale w okresie letnim dodaję świeże owoce takie jak jagody, maliny, porzeczki, borówki i inne.
Kokosowy pudding z chia – składniki:
- nasiona chia – 4,5 łyżki
- mleczko kokosowe – 1 puszka (1,5 szklanki)
- syrop klonowy – 3-4 łyżki
- wybrane świeże owoce, mus owocowy, dżem lub inne
Kokosowy pudding z chia – sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy syrop klonowy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Pudding przelewamy do szklanki lub słoiczków naprzemiennie z owocami, dżemem lub musem. Można nałożyć je także na wierzch.
Bardzo lubię takie puddingi na śniadanie 🙂