Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami
Kontynuujemy muffinkowe szaleństwo, tym razem jednak upiekłam „blondynki” czyli muffinki z białej czekolady z migdałami. Blondies również przygotowane są z mąki ryżowej, a więc są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Są słodkie, kruche i pyszne.
Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami – składniki na 18 sztuk:
- mąka ryżowa – 1 i 1/3 szklanki
- biała czekolada – 3 tabliczki = 300 g
- mleko – 6 łyżek
- sól – szczypta
- 4 jajka
- masło – 150 g
- cukier – 0,5 szklanki
- płatki migdałowe ok. 1 szklanki
Polewa czekoladowa:
- biała czekolada – 1 tabliczka
- śmietana – 1 łyżka
- masło – 25 g
Muffinki czekoladowe – bezglutenowe blondies z migdałami – sposób przygotowania:
- Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada nie chce się połączyć z masłem, wówczas wystarczy zmiksować mikserem.
- Studzimy, a następnie dodajemy jajka i cukier, oraz mąkę i mleko, a także migdały. Miksujemy i wylewamy na papiliotki wyłożone w foremkę do muffinek. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- W czasie pieczenia się muffinek przygotowujemy polewę. Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy śmietanę, aby wypracować odpowiednią konsystencję polewy.
- Na upieczone i ostudzone muffinki nakładamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi.
O, jak z białą czekoladą to coś dla mnie, gdyż nie mogę jeść kakao 😉 Do wypróbowania koniecznie! 🙂
A jak to jest ze śmietaną? Można, nie można? To ma być kwaśna śmietana? Czytałam, że jest zabroniona przy diecie bezglutenowej, ale ile ludzi tyle opinii i już sama nie wiem. Jakiej Pani użyła?
Oczywiście, że można, chyba, że osoba z celiakią lub nietolerancją glutenu ma także nietolerancję laktozy (to się zdarza). Jeżeli może Pani spożywać produkty mleczne to nie ma przeciwwskazań. Sama śmietana nie zawiera glutenu 🙂