Sałatka z awokado, mozzarelli i pomidorów
Sałatki mogą stanowić zarówno doskonałe przekąski pomiędzy posiłkami jak i służyć jako samodzielny posiłek. Sałatka z awokado, mozzarellą i fetą świetnie sprawdza się na kolację, jest lekka, ale sycąca. Do przygotowania sałatki z awokado, mozzarelli i pomidorów będziemy potrzebowali zarówno dojrzałych pomidorów jak i awokado. Jeżeli kupiłeś/aś twarde awokado, nie przejmuj się – wystarczy dzień lub dwa, żeby dojrzało samo. Postaraj się także, żeby nie było zbyt miękkie, wówczas ciężko się je kroi a sama sałatka nabiera mało apetycznego wyglądu.
Składniki na sałatkę z awokado, mozzareli i pomidorów:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średniej wielkości dojrzałe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- dodatkowo można dodać również listki świeżej bazylii
Sałatka z awokado, mozzarellą i pomidorami – sposób przygotowania:
- Przygotuj wszystkie wymienione wyżej składniki
2. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, pamiętając o wycięciu nożem miejsca, gdzie znajdowała się szypułka pomidora. Pokrojonego pomidora wrzucamy do miski.
3. Awokado obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestkę. Owoc kroimy w kostkę. Pokrojone awokado wrzucamy do miski z pokrojonym pomidorem.
4. Odlewamy wodę z mozzarelli i papierowym ręcznikiem osuszamy ser. Następnie kroimy go w kostkę i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
5. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Najnowsze komentarze