Sałatka grecka
To nie będzie typowa sałatka grecka, ponieważ nie przepadam za surową cebulą, więc postanowiłam ją usunąć ze składników. W typowej sałatce greckiej nie znajdziemy także sałaty, którą postanowiłam użyć z racji walorów smakowych i koloru. Niemniej jednak ta odmieniona sałatka grecka jest również bardzo smaczna i lekka.
Składniki:
- feta
- sałata
- oliwki zielone – ok. 7-10 sztuk
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe – ok. 6-7 sztuk
- sok z cytryny – odrobina
- zioła prowansalskie
- ewentualnie sól i świeżo mielony pieprz
Sałatka grecka – sposób przygotowania:
- Sałatę dokładnie umyj i rękoma porwij jej liście na mniejsze części.
- Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy każdy na ćwiartki.
- Oliwki odlewamy z zalewy i kroimy w krążki.
- Na końcu rozdrabniamy w palcach fetę (można również pokroić w kostkę).
- Na końcu wyciskamy do sałatki odrobinę soku z cytryny, doprawiamy ziołami prowansalskimi i możemy również posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Taka porcja powinna wystarczyć dla 3-4 osób. Dzięki temu, iż sałatka nie zawiera cebuli, która jest ciężka dla żołądka, to możemy przygotować ją nawet na kolację. Smacznego.
Najnowsze komentarze