Pages Menu
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne, Sałatki | brak komentarzy

Sałatka grecka

Sałatka grecka

To nie będzie typowa sałatka grecka, ponieważ nie przepadam za surową cebulą, więc postanowiłam ją usunąć ze składników. W typowej sałatce greckiej nie znajdziemy także sałaty, którą postanowiłam użyć z racji walorów smakowych i koloru. Niemniej jednak ta odmieniona sałatka grecka jest również bardzo smaczna i lekka.

Składniki:

  • feta
  • sałata
  • oliwki zielone – ok. 7-10 sztuk
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe – ok. 6-7 sztuk
  • sok z cytryny – odrobina
  • zioła prowansalskie
  • ewentualnie sól i świeżo mielony pieprz

Sałatka grecka – sposób przygotowania:

  1. Sałatę dokładnie umyj i rękoma porwij jej liście na mniejsze części.
  2. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy każdy na ćwiartki.
  3. Oliwki odlewamy z zalewy i kroimy w krążki.
  4. Na końcu rozdrabniamy w palcach fetę (można również pokroić w kostkę).
  5. Na końcu wyciskamy do sałatki odrobinę soku z cytryny, doprawiamy ziołami prowansalskimi i możemy również posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka grecka - przepis

Taka porcja powinna wystarczyć dla 3-4 osób. Dzięki temu, iż sałatka nie zawiera cebuli, która jest ciężka dla żołądka, to możemy przygotować ją nawet na kolację. Smacznego.

Przepis na:
Nazwa potrawy
Sałatka grecka
Opublikowano
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.