Bezglutenowe muffinki dyniowe
Zostały wam jeszcze jakieś dynie po halloween? A może zachomikowaliście trochę dyni w zamrażarce? Znam fajny sposób na spożytkowanie jej i na dodatek osłodzenie sobie dnia wspaniałymi korzennymi muffinkami z dynią. Muffinki są bezglutenowe, więc zachwycą się nimi także „bezglutenki”. Są wilgotne w środku i przepięknie pachną, więc szykujcie się, że przyciągną wielu amatorów.
Bezglutenowe muffinki dyniowe – składniki:
(Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)
- 140 g masła
- 2,5 szklanki mąki ryżowej bezglutenowej
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/3 szklanki kefiru
- 1 szklanka puree z dyni (dynię należy upiec w piekarniku aż do miękkości i zblendować)
- 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru
- 2 jajka
Bezglutenowe muffinki dyniowe – składniki:
- Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową i przyprawę korzenną należy wymieszać w misce i odstawić.
- W drugim naczyniu puree z dyni mieszamy z kefirem i odstawiamy.
- W kolejnym kroku ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy jajka i miksujemy jeszcze chwilę.
- W tym kroku odstawiamy mikser na bok i bierzemy drewnianą szpatułkę, którą będziemy mieszać składniki. Do masła, cukru i jajek dodawać naprzemiennie składniki suche i puree z dyni z kefirem i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
- Foremkę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta do ok. 1/2 papilotki (to taka bezpieczna wersja, jeśli ktoś chce wyższe i się nie boi to można do 2/3 wysokości). Wierzch muffinków posypujemy niewielką ilością brązowego cukru.
- Muffinki dyniowe pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.
Najnowsze komentarze