Pages Menu
Categories Menu

Posted in Makarony, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Gdybym miała wskazać swoją ulubioną potrawę to byłoby nią właśnie to penne ze szpinakiem , fetą i suszonymi pomidorami. Danie przygotowuje się niezwykle szybko, a smaku, którym będziemy się cieszyć, nie da się porównać z niczym innym. Nasza wersja była tym razem bezglutenowa, ale makaron każdy może dobrać jaki mu najbardziej pasuje 😉

Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – składniki:

  • szpinak w liściach (może być mrożony ok. 500-750 g)
  • suszone pomidory w oleju
  • feta grecka
  • czosnek
  • śmietana 18%
  • makaron penne (można użyć penne bezglutenowego)

Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – sposób przygotowania:

  1. Na dużą patelnię (może być wok) zlewamy całą oliwę z pomidorów i delikatnie podsmażamy na niej 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. (Uwaga, czosnek łatwo się przypala, dlatego robimy to dosłownie przez chwilę).
  2. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy.
  3. W tym czasie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki i dorzucamy je do szpinaku. Chwilę dusimy.
  4. Wkruszamy palcami fetę, chwilę czekamy, aż zacznie się rozpadać i wlewamy cały mały kubek śmietany 18%. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem penne.

Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.