Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Gdybym miała wskazać swoją ulubioną potrawę to byłoby nią właśnie to penne ze szpinakiem , fetą i suszonymi pomidorami. Danie przygotowuje się niezwykle szybko, a smaku, którym będziemy się cieszyć, nie da się porównać z niczym innym. Nasza wersja była tym razem bezglutenowa, ale makaron każdy może dobrać jaki mu najbardziej pasuje 😉
Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – składniki:
- szpinak w liściach (może być mrożony ok. 500-750 g)
- suszone pomidory w oleju
- feta grecka
- czosnek
- śmietana 18%
- makaron penne (można użyć penne bezglutenowego)
Penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – sposób przygotowania:
- Na dużą patelnię (może być wok) zlewamy całą oliwę z pomidorów i delikatnie podsmażamy na niej 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. (Uwaga, czosnek łatwo się przypala, dlatego robimy to dosłownie przez chwilę).
- Następnie wrzucamy szpinak i dusimy.
- W tym czasie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki i dorzucamy je do szpinaku. Chwilę dusimy.
- Wkruszamy palcami fetę, chwilę czekamy, aż zacznie się rozpadać i wlewamy cały mały kubek śmietany 18%. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Sos mieszamy z ugotowanym makaronem penne.
Najnowsze komentarze