Pages Menu
Categories Menu

Posted in Dania główne, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Warzywa z grilla z mozzarellą

Warzywa z grilla z mozzarellą

Grill nie zawsze musi kojarzyć się z kaszanką, karkówką czy smażoną kiełbasą. Już niedługo  rozpoczniemy na nowo sezon grillowy na powietrzu, w związku z tym na  rozgrzewkę proponujemy warzywa z domowego grilla zapiekane w piekarniku z mozzarellą, które uszczęśliwią także osoby na diecie wegetariańskiej czy bezglutenowej.

Warzywa z grilla z mozzarellą – składniki

  • cukinia
  • pomidory (2 szt.)
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • pieczarki (ok. 300 g)
  • oliwa z oliwek
  • tymianek świeży, czosnek, bazylia, lubczyk, oregano, curry, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, szałwia, mięta, cebula, rozmaryn

Warzywa z grilla z mozzarellą – sposób przygotowania

  1. Pieczarki myjemy, odkrajamy trzonki i kroimy kapelusze na ćwiartki.
  2. Papryki myjemy i wykrawamy środki, następnie kroimy na paski.
  3. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.
  4. Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką na mniejsze cząstki.
  5. Do oliwy z oliwek wsypujemy wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy i wrzucamy do sosu wszystkie warzywa i ponownie dokładnie mieszamy.
  6. Warzywa układamy na aluminiowej tacce do grilla lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez ok. 30 minut na funkcji grilla w piekarniku. Gdy zauważymy, że warzywa już zmiękły na warzywa układamy pokrojoną plasterki mozzarellę i zapiekamy jeszcze przez chwilę.
  7. Warzywa podajemy ze świeżym tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Warzywa z grilla z mozzarellą

Warzywa z grilla

Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.