Pages Menu
Categories Menu

Posted in Tarty | 1 komentarz

Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami

Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami

Gdy przed Świętami dopada nas gorączka przygotowań, prezentów i świątecznych zakupów, bardzo często nie możemy sobie pozwolić na przygotowanie dań wymagających dużo czasu. Na świąteczne, tradycyjne polskie smaki przyjdzie jeszcze czas, więc póki co, możemy przygotować szybką, lekką i przepyszną włoską tartę z serkiem ricotta i pomidorkami cherry.

Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami cherry – składniki:

Ciasto na bezglutenową tartę:

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (może to być bezglutenowy mix lub mąka kukurydziana)
  • masło – 110 g (o pokojowej temperaturze)
  • jajka (1 szt.)
  • szczypta soli
  • masło roślinne (do wysmarowania blachy)

Farsz:

  • serek ricotta (200 g)
  • 2 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz, świeży tymianek

Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami – sposób przygotowania:

  1. Mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy jajko, sól i zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie ricottę należy wymieszać w osobnym naczyniu z jajkami, solą i pieprzem i odstawić. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
  3. Gdy ciasto już nieco stwardnieje, wyciągamy je z folii, wałkujemy na koło i przekładamy do okrągłej blaszki do pieczenia tarty wysmarowanej masłem roślinnym. Palcami dokładnie wyrównujemy ciasto na blaszcze, a następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez ok. 10-15 minut.
  4. Po tym czasie nakładamy ricottę na podpieczoną tartę, układamy na niej połówki pomidorków (środkami do góry), układamy gałązki tymianku i znów wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Bezglutenowa tarta z ricottą i pomidorkami

Bezglutenowa tarta z ricottą i pomidorkami

Bezglutenowa tarta z ricottą i pomidorkami

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Podziel się przepisem!

1 komentarz

  1. myślę, że to może być świetna propozycja na przyjęcia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.