Bezglutenowa tarta z papryką
Nic tak nie poprawia humoru jak dobry posiłek, zjedzony w cudownym towarzystwie. Tarty to jeden z wypieków, który przygotowuję z największą chęcią, bo są proste, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, efektowne i co najważniejsze można je łączyć z najróżniejszymi składnikami i podawać je zarówno na słodko jak i na słono. Moja tarta paprykowa jest wypieczona z mąki kukurydzianej, dlatego jest przyjazna osobom na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowa tarta paprykowa – składniki:
Ciasto na tartę:
- mąka kukurydziana – 1,5 szklanki
- masło – 110 g (w temperaturze pokojowej)
- jajka – 1 szt.
- szczypta soli
Farsz paprykowy:
- papryka żółta, papryka zielona, papryka czerwona
- czosnek – 2 ząbki
- mozzarella (tarta) – 1 szklanka
- 2 jajka
- mleko – 2/3 szklanki
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- bazylia świeża – kilka posiekanych listków
- ser sałatkowy typu Favita
- sól i pieprz
Bezglutenowa tarta paprykowa – sposób przygotowania:
- Mąkę kukurydzianą z masłem siekamy, a następnie dodajemy sól, jajko i ręcznie wyrabiamy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 20 minut.
- W tym czasie myjemy papryki, przecinamy wzdłuż na pół, wykrawamy i wyrzucamy środki, a papryki układamy na blaszce skórką do góry. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą, a następnie smarujemy dokładnie skórkę papryki oliwą z czosnkiem. Blaszkę z papryką wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut (do momentu, kiedy zacznie się zwęglać).
- Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, wałkujemy i układamy w blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku (180 stopni) przez ok. 10 minut.
- Paprykę studzimy, cienko kroimy i wykładamy na podpieczoną tartę przekładając mozzarellą i serkiem sałatkowym.
- Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i zalewamy tartę. Wstawiamy ją ponownie do piekarnika na ok. 20-30 minut. Tarta wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Szczerze mówić tarta kojarzy mnie się z słodkim ciastem. Jeszcze nigdy u nas w domu nie piekliśmy z warzywami czy papryką – dzięki za przepis. Trzeba będzie wypróbować 🙂