Pages Menu
Categories Menu

Posted in Makarony, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Nietypowe spaghetti (wegetariańskie)

Nietypowe spaghetti (wegetariańskie)

Lubię eksperymentować w kuchni, poznawać  nowe smaki i zapachy oraz testować różne produkty. Niedawno wpadłam na pomysł zrobienia nietypowego spaghetti w wersji wegetariańskiej, gdyż zamiast mielonego mięsa chciałam użyć granulatu sojowego. Dotychczas używałam go jedynie do kotletów, tym razem chciałam wykorzystać go do czegoś innego. I udało się, wegetariańskie spaghetti wyszło naprawdę świetne i zasmakuje zarówno jaroszom jak i osobom mięsnym.

Składniki:

  • cebula – 2 szt. średniej wielkości
  • granulat sojowy – 3-4 łyżki
  • 2 pomidory – średniej wielkości (mogą być z puszki)
  • makaron do spaghetti
  • ewentualnie koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku

Spaghetti – sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju.

Spaghetti - krojenie cebuli2. Do cebuli wrzucamy granulat sojowy i smażymy na małym ogniu.

3. Pomidory (jeżeli mamy świeże a nie z puszki), nacinamy i zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Całość, łącznie z sokiem wrzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami.

Spaghetti - pomidory

4. Do sosu dolewamy wody i dusimy aż granulat będzie miękki.
5. Jeżeli w sosie brakuje nam smaku pomidorów, można pokusić się o łyżkę koncentratu.
6. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
7. Makaron gotujemy, następnie przelewamy zimną wodą i podajemy z sosem do spaghetti.

Przepis na:
Nazwa potrawy
Nietypowe spaghetti
Opublikowano
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.