Bułki bezglutenowe z sezamem
Ostatnio odniosłam wrażenie, że jakość pieczywa w piekarniach znacznie spada. Znam może 2 piekarnie w Warszawie, w której piecze się smaczne pieczywo, jednak mieszczą się daleko ode mnie, dlatego postanowiłam pierwszy raz upiec własne domowe bułki. Upiekłam na dodatek bułki bezglutenowe, które w ogóle ciężko dostać w sklepach, a kiedy już są, to ich ceny znacznie przewyższają pszenne bułki. Bułki bezglutenowe z sezamem wykorzystałam do przyrządzenia wegetariańskich hamburgerów, które postaram się Wam również wkrótce zaprezentować.
Bułki bezglutenowe z sezamem – składniki:
- mąka bezglutenowa (testowałam zarówno Schar Bread-Mix jak i Bezgluten Ekstrakt Uniwersalny i osobiście uważam, że bułki z tej drugiej mieszanki wyszły lepsze, bardziej puszyste) – 2 szklanki
- drożdże – 25 g
- mleko – 3 łyżki (trzeba je lekko podgrzać)
- ciepła woda (ok. 1/2 szklanki)
- 2 jajka
- roztopione masło (1 łyżka)
- cukier (1 duża łyżka)
- sól (1 łyżeczka)
- sezam do posypania
Bułki bezglutenowe z sezamem – sposób przygotowania:
- W misce mieszamy ze sobą mleko, wodę, drożdże i cukier aż do połączenia składników.
- Następnie dodajemy mąkę, sól oraz 1 jajko i ugniatamy dłońmi. Na końcu dodajemy także masło.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Pamiętajmy o przykryciu ściereczką miski z ciastem. Ciasto na bułki będzie gotowe, gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
- Gdy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką (minimalnie) i dzielimy na mniejsze części. Z tego przepisu wyszło mi 8 dość sporych bułek.
- Układamy je na blaszce w ok. 2-3 cm odstępach wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ponownie wyrosną.
- Na końcu smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
- Bułki bezglutenowe od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Bułki bezglutenowe wyrastają mniejsze niż te z mąki pszennej, mają też bardziej pękatą powierzchnię, jednak w smaku są naprawdę pyszne i można je zarówno zamrozić jak i zamknąć szczelnie w pojemniku, bądź w folii i cieszyć się dłużej ich smakiem. Jednak pamiętajcie, że bułki bezglutenowe szybciej tracą świeżość niż te z mąki pszennej. Gdy zapomnicie odpowiednio je zabezpieczyć i okaże się, że zrobiły się twarde, spróbujcie odgrzać je w mikrofalówce/piekarniku lub na parze.
Najnowsze komentarze