Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą
Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup. Co prawda sezon pomidorowy jest jeszcze przed nami, jednak już teraz możemy przygotować pyszną zupę ze świeżych pomidorów, aromatycznej bazylii czy łagodnej mozzarelli. Połączenie tych 3 składników jest tak niesamowite, że tworzy idealną pomidorową, najlepszą jaką w życiu jadłam 🙂 Zachęcam do próbowania i dzielenia się tym smakiem z najbliższymi.
Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą – składniki
- włoszczyzna
- pomidory – 3-4 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- świeża bazylia
- mozzarella – 2 szt.
- makaron do spaghetti, bądź inne nitki
- koncentrat pomidorowy (jeśli pomidory są mało słodkie i aromatyczne lub dla podkreślenia koloru) – ok. 2 łyżeczki
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, zioła kuchni włoskiej, bazylia, oregano, curry, sól i cukier oraz pieprz.
Włoska zupa pomidorowa z mozzarellą – sposób przygotowania
- Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy na wywar z warzyw. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je z wody.
- Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, aby odeszła skórką, którą należy usunąć. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy czosnek, bazyli i dusimy do rozpadnięcia się pomidorów.
- Pomidory dodajemy do wywaru z warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli jest taka potrzeba, a także przyprawiamy do smaku.
- Pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą.
Jak na złosć nie mogłam dostać świeżej bazylii (a zawsze mam taką w domu – oczywiscie nie dziś :), albo jest w okolicznych sklepach), ale zupa i tak wyszła pyszna 🙂