Chłodnik litewski – zupa na upał
Jeżeli tak jak ja wzbranialiście bądź nadal wzbraniacie się przed zupą podawaną na zimno koniecznie spróbujcie tego chłodnika. W upalne dni na ogół apetyt nie dopisuje, brak ochoty na gęste kremy czy pikantne dania. Chłodnik litewski jest idealny na upały, lekki a zarazem pożywny. Największą jego zaletą jest chyba jednak ekspresowe przygotowanie, które zajmuje do 25 minut 🙂
Składniki na chłodnik litewski:
- włoszczyzna
- botwinka wraz z małymi buraczkami – 2 pęczki
- rzodkiewka – 1 pęczek
- szczypiorek – 1 pęczek
- koperek – 1 pęczek
- ogórki świeże – 2 szt.
- kefir – 1 litr
- śmietana 18% – 2 łyżki
- woda – ok. 2-3 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
Chłodnik litewski – przygotowanie
- Chłodnik litewski możemy przygotować na 2 sposoby: pierwszym z nich będzie obranie i ugotowanie najpierw włoszczyzny, na bazie której przygotujemy chłodnik litewski. Tak przygotowany chłodnik jest najsmaczniejsze, ale jego przyrządzenie zajmie ok. 10-15 minut dłużej. Drugim sposobem będzie pominięcie etapu włoszczyzny i przygotowanie chłodnika tylko na bazie wody.
- Jeżeli wybraliśmy opcję dłuższą i smaczniejszą, włoszczyznę obieramy i gotujemy w 2-3 szklankach wody.
- Botwinkę myjemy i siekamy na drobno, a młode buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Myjemy także pozostałe nowalijki i suszymy je na papierowym ręczniku, a następnie kroimy.
- Po ugotowaniu włoszczyzny, w szklance wywaru z warzyw gotujemy posiekaną botwinkę oraz buraczki.
- Wywar z botwiną studzimy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz ogórki, a także szczypiorek i koperek. Na końcu wlewamy kefir, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
- Chłodnik litewski podajemy na zimno. Idealny będzie w czasie upałów, zapewniając pożywny posiłek, ochłodę i orzeźwienie.
Najnowsze komentarze