Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym
Coś, co wydaje się proste, czasem przysparza wielu trudności, dlatego dzisiaj przedstawiamy sposób na przygotowanie najsmaczniejszej gotowanej kukurydzy, która zachwyci każdego miłośnika kolby 🙂
Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym – składniki:
- kukurydza – 2 kolby
- masło – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- sól i cukier, woda
Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym – sposób przygotowania:
- Kukurydzę pozbawiamy liści oraz „włosów”, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Jeżeli kukurydza nie mieści się do garnka to można ją przekroić na pół. Dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli.
- Masło mieszamy z czosnkiem i odstawiamy do lodówki.
- Kukurydzę gotujemy ok. 25 minut. Następnie wyciągamy ją z wody i z obu stron wbijamy wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków, który pozwoli wygodnie zjeść kukurydzę. Kolbę smarujemy masełkiem czosnkowym. Najlepsza jest podawana na ciepło.
Uwielbiam gotowaną kukurydze lecz niestety……..czasami jak się kupi taką to można ją gotować i godzinę a będzie w dalszym ciągu twarda jak nie wiem co 🙁 Masełko z czosnkiem podsyci jeszcze doznania smakowe 🙂