Bezglutenowe paszteciki z kapustą i grzybami
Święta to wspaniały czas, który spędzamy zazwyczaj w miłym, rodzinnym gronie. Jest rodzina i pyszne jedzenie. Gdy pojawiają się goście, chcemy, żeby wszystko było idealnie przygotowane i zaserwować im dania, którymi się zachwycą i których każdy może zakosztować. Święta to jednak zazwyczaj niekomfortowy czas dla osób na różnych dietach, wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej itd. Tradycyjne potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby, których nie jedzą osoby na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej czy dania mączne, których nie mogą jeść bezglutenki. Można temu zaradzić i upiec bezglutenowe paszteciki z kapustą i grzybami. Są kruche, pachnące i przepyszne. Zadowolą każdego bezglutenka 🙂
Bezglutenowe paszteciki z kapustą i grzybami – składniki:
Ciasto:
- mąka bezglutenowa (np. firmy Schar) – 3 szklanki
- margaryna – 125 g
- 2 jajka
- drożdże – 25 g
- śmietana 18% – 0,5 szklanki
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- kapusta kiszona – 50 dag
- grzyby, np. prawdziwki(mogą być także pieczarki) – 50 dag
- cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Ponadto:
roztrzepane jajko do wysmarowania pasztecików
Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania:
- Kapustę odsączamy z soku, kroimy i wkładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą (tylko niezbędna ilość, żeby się nie przypaliła kapusta).
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy przez ok. 50 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kapustę gotujemy bez przykrycia pokrywką. W innym wypadku może zgorzknieć.
- Grzyby myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni z masłem. Dodajemy do niej grzyby i dusimy.
- Kiedy kapusta będzie już ugotowana, należy odlać z niej wodę dodać do niej usmażone grzyby z cebulą, przyprawić do smaku i wymieszać.
- Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy drożdże ze śmietaną i odstawiamy na bok na ok. 10 minut.
- Przesiewamy bezglutenową mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kostki margarynę oraz sól i pieprz.
- Dodajemy jajko, drożdże wymieszane ze śmietaną i mieszamy, a następnie zabieramy się za ugniatanie rękoma.
- Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy na prostokąty, na środku których układamy farsz. Zawijamy i kroimy nożem na małe kawałki.
- Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
Najnowsze komentarze